Η ειδησεογραφική εκπομπή Heute in Europa του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ZDF μετέδωσε ρεπορτάζ των A. Bruhl και C. Hagemann με τίτλο «Η Ελλάδα μετά τις πυρκαγιές: περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν αυτόν τον μήνα τη ζωή τους στην Ελλάδα σε πυρκαγιές. Πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο;».
Το συνεργείο της εκπομπής επισκέφθηκε το Μάτι, κατέγραψε τις εικόνες της καταστροφής και συνομίλησε με πολίτες της περιοχής. Μια εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, σημειώνει το ρεπορτάζ, τα μισά από τα σπίτια της περιοχής είναι ολοσχερώς κατεστραμμένα. Σε πολλές περιπτώσεις, επισημαίνεται, επρόκειτο για οικοδομές χωρίς άδεια. «Ένα πολύ γνωστό, παλιό πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο εδώ και δεκαετίες γίνεται αποδεκτό από τις αρχές. Όποιον ανακάλυπταν, στο τέλος πλήρωνε μόνον ένα πρόστιμο. Μόνο στο Μάτι υπήρχαν 350 παράνομες κατοικίες».
Η κάτοικος της περιοχής, κυρία Έφη Πολύζου, μιλά στην κάμερα της εκπομπής: «Πολλά σπίτια χτίστηκαν ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και τώρα όλοι αναρωτιούνται γιατί (τα θύματα) δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην παραλία». Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Στασινός, μεταξύ άλλων, δηλώνει: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τακτοποιούσαν τα πάντα κάτω απ’ το τραπέζι με όσους έχτιζαν παράνομα. Οι παράνομες κατοικίες κατάφερναν να συνδεθούν ακόμη και με ρεύμα και νερό».
Στα θύματα τώρα θα δοθούν αποζημιώσεις, τονίζει το ρεπορτάζ: 5.000 άμεση βοήθεια για ιδιώτες και 8.000 ευρώ για ιδιοκτήτες καταστημάτων, όλοι θα πρέπει ωστόσο να καταγραφούν στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.
Δε θεωρούν πάντως όλοι ότι το κράτος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για την καταστροφή. Ο πολίτης κ. Νίκος Αλμπάνης δηλώνει: «Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δε γίνεται να μπορεί κανείς να πληρώνει ένα πρόστιμο και να νομιμοποιεί μία παράνομη κατοικία εκ των υστέρων. Ο ένας χτίζει νόμιμα, ο άλλος κάνει ό,τι θέλει και στο τέλος ζητά και αποζημίωση από το κράτος».
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το ρεπορτάζ, πήρε κι άλλο ένα μάθημα από την καταστροφή και σκοπεύει τώρα αφενός μεν να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας, αφετέρου δε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις παράνομων κατοικιών. Κι αυτές αριθμούνται, μόνο στην περιοχή γύρω από το Μάτι, σε περίπου 3.000.
Πηγή: ΑΠΕ